5 Temmuz 2009 Pazar

Çiğ Börek Tatar Böreği

Tatarlara(KırımTürklerine) özgü olan parmaklarınızı yedirtcek çok güzel bir yemektir.... bilenler yorumlarınızı beklerim belki yanlışım vardır.
6-8 kişi için:
Hamuru için malzemeler;
1 kg un
bir tatlı kaşığı (silme) tuz
su
Harcı için malzemeler;
500 gr kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığından biraz az karabiber
½ bardak su

Yapılışı:
Bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır.Meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır. Hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür. Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kenarları bir tabakla ya da kapatma tırtılı ile kesilir.Hazırlanan çibörekler daha önce bir tencerede kızdırılmış yaklaşık 2 kg yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.Bizce bazı püf noktaları;1- Varsa şöyin kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin2- Harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım bardak suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çibereklerin çoğu daha sulu olacaktır.3- Hamurlar açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir. Çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun üzerinde kalan unun silkelenmesi gerekli kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.4- İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır.Ayranla yenilmesi tavsiye olunur. Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Benimde ananem kırım tatarı evin vazgeçilmez bir yemeğidir.düğünlerde bile yapılarak eski günler yaşatılır.Tarif çok doğru.İsim Türkiye'de biraz değişikliğe uğrasa da asıl ismi şi böregdir.Manası güzel börek demektir.Kolay gelsin şefim.Şu anda bende Topkapı Palace de Mengen Aşçılık Lisesi stajeriyim.

    YanıtlaSil
  2. Benimde ananem kırım tatarı evin vazgeçilmez bir yemeğidir.düğünlerde bile yapılarak eski günler yaşatılır.Tarif çok doğru.İsim Türkiye'de biraz değişikliğe uğrasa da asıl ismi şi böregdir.Manası güzel börek demektir.Kolay gelsin şefim.Şu anda bende Topkapı Palace de Mengen Aşçılık Lisesi stajeriyim.

    YanıtlaSil