4 Temmuz 2009 Cumartesi

Dane-i Yeşil ya da Yeşil Sebzeli Pilav 16. yüzyıl

Malzemeler: 4 kişilik

1 bardak pirinç (250 ml. lik su bardağı.)
1 kg. ıspanak
1.5 bardak ıspanak suyu
5 kaşık tereyağı
1 ortaboy soğan
2 avuç taze kişniş otu
1/2 demet nane
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
50 gr. kabuksuz şamfıstığı
1/2 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

Tarif:
Pirinci tuzlu ılık suda bekletin, sonra iyice yıkayıp süzün.
Maydanozu, naneyi, dereotunu ve kişnişi incecik kıyın.
Ispanağı yıkayın. Temiz yapraklarının yarısını ayırın. Geri kalanını, kaynayan 2 bardak suda 10 dakika haşlayın. Suyunu süzün ve 1.5 bardak ayırın.
Ayırdığınız çiğ ıspanak yapraklarını ve soğanı ufak ufak doğrayın.
Bir tavada 2 kaşık tereyağını kızdırıp soğanları kavurun.
Soğanlar iyice yumuşayıp pembeleşince tavaya ıspanakları katın. Bir iki çevirin. Ayırdığınız 1.5 bardak ıspanak suyunu, pilavı pişireceğiniz tencereye koyun, tuzunu katıp kaynatın.
Kaynayan suya önce kavurduğunuz soğanlı ıspanağı, sonra pirinci ekleyin. Güzelce karıştırın, kapağını kapatın ve pirinç suyunu çekinceye kadar önce 3-4 dakika kuvvetli sonra kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
Kalan 3 kaşık tereyağını küçük bir tavada eritin, fıstıkları da içine katıp hafifçe kavurduktan sonra pilavın üzerinde gezdirin.
Son olarak kıyılmış kokulu otları da ekleyin. Tencerenin ağzını bir peçeteyle örtün, kapağını kapatın ve çok kısık ateşte 15 dakika demlendirin.
Tencereyi ateşten alın, pilavı çatalla karıştırın ve servis tabağına aktarın.
Eğer kişniş bulamazsanız yerine dereotu kullanın ya da damak zevkinize uygun başka bir ot seçin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder