5 Temmuz 2009 Pazar

Pestil Nasıl Yapılır ?

10 kg herle için gerekli malzemeler:
5 kg su
1,2 kg un
0,8 kg bal
1,6 kg şeker
0,4 kg dut pekmezi
1 litre süt

YAPILIŞI:
Herle hazırlamak için;
önce su kaynatılır. Kaynayan suya; şeker, pekmez, ve bal ilave edilerek 20 dakika civarında kaynatılır. Başka bir kapta, süt ve az miktarda su ile un çırpılır ve şiradan da bir iki kepçe çırpılan una ilave edilir. Un iyice yedirildikten sonra kaynayan şiraya aktarılır. Artık şira herleye dönmüştür. Herle tam kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır. Kaynama bittikten sonra herle, 60-65 C civarına kadar soğutulur. Keyfe göre fındık veya ceviz mikserde kırılır ve herleye karıştırılarak ilave edilir. Diğer taraftan sergi bezi hazırlanır. Herle kepçeyle sergi bezinin üzerine dökülür. Bez üzerinde eşit ve ince bir tabaka oluşturacak şekilde herle bir yayıcı ile dağıtılır.Herle, pestil olmak üzere kurumaya terk edilir. Kuruma sıcak havalarda 10-12 saatte tamamlanabilir. Kuruyan pestili bezden çıkarmak için bezin arka kısmı su ile (ıslak bez yardımıyla) nemlendirilir. 4-5 dakika bekledikten sonra bezden gevşeyen pestil çıkartılır ve tekrar kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra afiyetle yenir;)

2 yorum:

  1. cook güzele benziyor, yalniz evde bukadar zahmete gerek yok, marketlerden alip yemek daha kolay olur bence:)

    YanıtlaSil
  2. evet, icinde sagliga zararli bir yigin katki maddesi ile birlikte :)

    YanıtlaSil