5 Temmuz 2009 Pazar

Tandır ve Tandır Ekmeği

TANDIR VE TANDIR EKMEĞİ

Tandır, topraktan 100cm. derinliğinde 120cm. çarpımında yapılır.
Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır.
Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir.
Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır. Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır.
Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır.
Böylece tandır çamuru hem kurumuş hem de sertleşmiş olur.

TANDIR EKMEĞİYöresel ekmeğimizdir.
Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır. Tandırın ilk yanışında, ulavaç yapılır. Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur). Mayasız olarak da kete yapılır. Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt , süt gibi malzemeler konularak yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder